10 painavaa syytä miksi kannattaa opiskella musiikkia

10.01.2022

Miksi musiikkia kannattaa harrastaa/opiskella?


  1. Musiikki kehittää aivoja kokonaisvaltaisesti

Musiikin on todettu edistävän aivojen kehittymistä merkittävästi ja ennaltaehkäisevän riskiä sairastua muistisairauksiin monissa laajoissa tutkimuksissa. Musiikin harjoittelu kehittää sekä vasenta että oikeata aivopuoliskoa (sekä matemaattis-loogista päättelykykyä että intuitiivista ja luovaa ajattelua)

    2. Musiikki kehittää ongelmanratkaisu kykyä

Elämä on täynnä erinlaisia ongelmia pieniä ja suuria ja niitä, kun haluaa ratkaista vaatii se hyvää ongelmanratkaisukykyä. Tätä taitoa pystyy kehittämään musiikin harrastamisen avulla, sillä siinä ratkotaan jatkuvasti eritasoisia ja tyyppisiä ongelmia, kuten esimerkiksi motoristisia, esteettisiä ja hahmotuksellisia ongelmia. Ongelmien ratkomisessa tarvitaan sekä luovaa että loogista ajattelua, monimutkaiset ongelmat eivät useinkaan ole yksinkertaisia, joten niihin tarvitaan myös luovuutta eikä pelkkä 1 + 1 = 2 -ajattelu enää riitä. 

   3. Musiikki tuo iloa arkeen

Kukapa meistä ei nauttisi musiikin soittamisesta tai kuuntelemisesta? Ja sen inspiroivasta terapeuttisesta ja voimaannuttavasta vaikutuksesta.  

  4. Musiikki kehittää itsetuntemusta

Musiikin harjoittelu kehittää omaa itsetuntemusta ja itsetuntoa, omien vahvuuksien ja heikkouksien arviointia ja omien mielipiteiden ja ajatuksien muodostumista. 

  5. Musiikin esittäminen kehittää esiintymis-, itseilmaisu ja vuorovaikutustaitoja

Toisille ihmisille soittaminen ja esiintyminen kehittää esiintymisen taitoa ja myös oman itsensä ilmaisua ja vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa. 

 6. Musiikki on avain eri kulttuurien ymmärtämiseen ja tuntemiseen

Moni ei tätä seikkaa välttämättä tule miettineeksi, mutta musiikki on vahvasti sidoksissa ympärillä vallitsevaan kulttuuriin ja aikaan/aikakauteen. Sille löytyy syynsä miksi suomalainen musiikki on monesti kaihoisaa ja melankolista ja miksi afrikkalainen musiikki on tanssillista ja eloisaa, syy löytyy kulttuurista. Näin internetin avulla jatkuvasti globalisoituvassa maailmassa kulttuurien ymmärtämisestä ja tuntemisesta on suuri apu.

 7. Musiikki on ikkuna historiaan

Musiikin opiskelussa väistämättä törmää myös historiaan ja sitä kautta myös historiallinen tietämys karttuu.

 8. Musiikki kehittää mielikuvitusta

Tämä on varmasti aika ilmeinen asia, mutta silti todella tärkeä.

"Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world." -Einstein

 9. Musiikki parantaa keskittymiskykyä

Keskittymiskyky on tänä maailmanaikana todellakin katoava luonnonvara, mistä tulisi olla huolissaan. Älylaitteet ja jatkuvat notificationit ja emailit puhelimessa heikentävät meidän keskittymiskykyä merkittävästi, jopa niin että ihmisillä on monesti isoja ongelmia keskittymisen kanssa.

Aikaisemmin tuli katsottua helposti leffoja ja YouTube videoita alusta loppuun keskittyneesti. Tämän huomaa jo siinä että nykyään 15 minuuttia tuntuu jo pitkältä ajalta katsoa elokuvaa ja joutuu joskus oikeasti tehdä töitä sen eteen että katsoo leffan alusta loppuun, jos se ei ole super über kiinnostava jo valmiiksi. 

 10. Muusikki on vapautta

Musiikki on vapautta. Vapautta olla oma itsensä, vapautta ilmaista itseään haluamalla tavalla, vapautta tehdä mitä haluaa, vapautta kokeilla uutta, musiikki on suuri lahja.

Lopuksi:

Toivon että tämä teksti sai sinut inspiroitumaan, jos niin teki ja haluat opiskella musiikkia ja saada siihen ohjausta, voidaan sopia ilmainen tutustumistunti kanssasi! :)


Lähteet:

https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/musiikki-antaa-aivoille-siivet/#915fb79d

https://www.marketingcharts.com/industries/media-and-entertainment-81082

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/19/musiikki-ottaa-aivoonvoiko-musiikki-auttaa-keskittymaan

https://www.talouselama.fi/uutiset/musiikin-avulla-voi-saada-tehoa-tyontekoon-musiikki-stimuloi-muistiin-ja-oppimiseen-liittyvia-geeneja/6aef95bb-02be-36a3-a56a-737fde84523d

https://yle.fi/uutiset/3-10086967